Orrdugulás

Orrdugulás

Mi okoz orrdugulást?

Orrdugulást többnyire a különböző típusú náthás megbetegedések okoznak. A nátha nem más, mint az orrnyálkahártya gyulladása, és mint ilyen, a leggyakoribb betegségek közé tartozik. A vírusos formáján évente legalább egyszer mindannyian átesünk, és ez többnyire nyomtalanul gyógyul. Ugyanakkor a nátha bizonyos krónikus, hosszan tartó formái hónapokig, évekig, vagy szélsőséges esetekben akár egész életünk folyamán is rontják az életminőségünket és szövődményeket okozhatnak. Leggyakoribb tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, rossz közérzet.

Fertőzéses nátha

Őszi, téli hónapokban gyakori a megfázás.
Gyermekkorunkban évente átlagosan 5-6, felnőttként pedig 2-4 alkalommal esünk áldozatául a fertőzés okozta náthának. Életünk során tehát akár 200-300 alkalommal is szenvedhetünk náthától, és ha figyelembe vesszük, hogy a betegség jellemzően 1 hétig tart, akkor bármilyen hihetetlen, de egy átlagos emberélet során akár 4-5 évet is náthás betegen töltünk.
A nátha leggyakoribb tünete az orrdugulás, orrfolyás. Ez a kellemetlen tünet az esetek 100%-ban jelentkezik, míg a torokfájás, köhögés csupán 40-50%-ban. Fontos tudnunk, hogy amit a köznyelvben megfázásnak, náthának nevezünk, az valójában többnyire egy vírusos megbetegedés, melyet több mint 200 féle vírus okozhat, leggyakrabban a rhinovírus. Kialakulásában azonban fontos szerepet játszik a szervezet védekezőképességének csökkenése, úgymint megfázás, immunhiányos állapot, vitaminhiány, stressz, stb.
A fertőzés leginkább cseppfertőzéssel vagy a fertőzött tárgyakkal való érintkezés útján terjed. A fertőzés terjedésének visszaszorítása szempontjából elengedhetetlen a rendszeres kézmosás és papír zsebkendő használata tüsszentéskor, köhögéskor. Nátha, megfázás, influenza esetében fontos tudnunk, hogy ha nem lép fel bakteriális felülfertőződés, akkor antibiotikum szedése szükségtelen, hiszen azok a vírusokra hatástalanok.
A folyadékfogyasztás kiemelt jelentőségéről nátha esetében sokat hallunk, de általában elmarad a hozzá fűzött magyarázat. Azért is fontos nagy mennyiségű folyadékot fogyasztanunk, mert az fokozza az orrnyálkahártya működését, ezáltal segíti a váladék gyorsabb kiürülését, tehát a korokozók mielőbbi eltávolítását.

Fertőzéses nátha

Allergia

Tavaszi, nyári és a kora őszi hónapokban egyre gyakoribb az allergiás tünetekkel küzdő betegek száma. Az allergia mára népbetegségnek számít, hazánkban csaknem minden ötödik embert érinti.
Az allergia valójában az immunrendszerünk túlzott működése miatt alakul ki, amely során a szervezetünk indokolatlanul kezd ellenanyagot termelni egy ártalmatlan környezeti összetevő (pollen, állatszőr) ellen, és ezen folyamat során a szervezetben gyulladásos reakció zajlik le. Az allergiás hajlamot génjeinkben hordozzuk, de hogy kiből és milyen mértékben lesz allergiás, azt a környezeti hatások nagymértékben befolyásolják
Lehetséges tünetei közül a leggyakoribbak az orrdugulás, orrfolyás, könnyezés, tüsszentés, viszkető szem. Fenti tünetek együttese jelentősen rontják a beteg közérzetét, életminőségét. Az orrdugulás tartós fennállása álmatlansághoz, állandósult fáradtsághoz, csökkent munkaképességhez vezet.
Még több információ az allergia kezeléséről

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!